Untitled Document
 Насловна  Мапа на сајтот   mak   eng


8/18/2019 

Мени
 Профил на општината
 Градоначалник и совет
 Организациона поставеност на секторите
 Месни заедници
 Спорт и млади
 Документација
 Издавачка дејност (Службени гласници)
 Формулари и жиро сметки
 Информативен центар
 Детални урбанистички планови
 Актуелни тендери
 Верификувани документи од Советот
 Карта на општината
 Контакт
 Училишен спорт
 Унија на спортски педагози-Кисела Вода
 ЈКП Комуналец - Кисела Вода
 Извештаи за стратегиска оценка на животната средина
 Оттуѓување на градежно земјиште - актуелни објави
 Известувања
 Извештај на Координаторот за еднакви можности на жените и мажите за 2012 година на Општина Кисела Вода

 
Општина Кисела Вода оддаде почит на Шандор Петефи
16.03.2013

Денеска, пред поголем број граѓани од населбата Драчево, на улицата “Шандор Петефи” во Драчево се одбележа Националниот ден на Унгарците – 15-ти март. Пред точно 165 години започна големата Унгарска револуција за целосно осамостојување од влијанието на Хабсбуршката монархија и конечно ослободување на Унгарија. Клучна фигура во текот на Унгарската револуција од 1848 година и духовен водач на револуционерите бил токму Шандор Петефи. Во знак на големо почитување и продолжување на успешната соработка, градоначалникот на Општина Кисела Вода, г-нот Марјан Ѓорчев, амбасадорот на Унгарија во Република Македонија, Н.Е. д-р Јожеф Бенце и претседателот на здружението на Унгарците во Македонија, г-нот Јожеф Шутуш поставија венци на спомен-плакетата на големиот унгарски поет и револуционер Шандор Петефи, на истоимената улица во Драчево.
Спомен – плакетата на големиот унгарски поет, Шандор Петефи, беше откриена минатата година, со свечена манифестација на која присуствуваа и гости од Унгарското Министерство за дијаспора.
Одличната соработка помеѓу општината Кисела Вода и амбасадата на Република Унгарија во Република Македонија ќе продолжи и во следниот период, бидејќи општината Кисела Вода веќе е во постапка на иницијатива за збратимување со една од поголемите општини во градот Будимпешта.


 

Untitled Document

Пребарување
Внесете клучни зборови:
  во
 
Анкета
Дали сте задоволни од ажурирањето на веб-страната со нови информации?
Да
Не
резултати
 
Актуелно
 Архива
 Дискусии

http://www.kiselavoda.gov.mk/217/Cetirigodisna brosura Rabotna Verzija_5.pdf
http://www.kiselavoda.gov.mk/files/217/Broshura KV.pdf
http://www.kiselavoda.gov.mk/files/217/opstina kisela voda brosura A5 za meil korekcija.pdf
http://www.kiselavoda.gov.mk/files/217/brosura A5.pdf
http://www.kiselavoda.gov.mk/files/217/ednagodina.pdf
http://www.kiselavoda.gov.mk/files/217/Prezentacija MEEP Kisela Voda 2010-2014 FINAL.pdf
http://kiselavoda.gov.mk/mak/index.asp?id=273
http://kiselavoda.gov.mk/mak/diskusii.asp?temaid=1
www.mt.com.mk
 
     
Copyright © 2005 Municipality of Kisela Voda, All rights reserved