Search
Close this search box.

Се поставува челичен мост над реката Мала Рада во село Драчево

Започнаа градежните работи за поставување на челичен мост над реката Мала Рада во месноста Порупи, во селото Драчево.

 

Екипите на фирмата изведувач Факом АД Скопје, по налог на општина Кисела Вода, од рано изутрина ги отпочнаа активностите кои треба да обезбедат сигурен и безбеден премин на пешаците преку реката Мала Рада, што е посебно важно во врнежливиот период од годината кога протокот на оваа река е зголемен, па високото ниво на водата го оневозможува движењето на населението.

Мостот е со должина од 10 метри, а неговата конструкција е челична, со спрегната коловозна плоча. Челичната конструкција се состои од два главни решеткасти носачи со системска височина од 1,27 м, поставени на меѓусебно растојание од 2,81 м и корисна (сообраќајна) широчина од 2,50 метри. Предвиден е за пешачки сообраќај и лесен моторен сообраќај. Истиот беше едно од приоритетните барања на жителите на селото Драчево во изминатите неколку години.

 

За реализацијата на овој проект, општина Кисела Вода од својот буџет издвои 1 800 000 денари. Доколку дозволат временските услови, треба да биде завршен до средината на ноември, кога треба да се заврши и со асфалтирање на пристапните улици кои водат до мостот. 

Споделете:

Scroll to Top