Search
Close this search box.

Градинката „Весели Цветови“ на Фестивалот на цвеќето

Под мотото Слушни ја бојата, денеска, во Градскиот парк се одржа Фестивалот на цвеќето, кој на едно место ги собра и поврза произведувачите и одгледувачите на цвеќе, учениците, децата од градинките и сите оние кои и се радуваат на пролетта.

Фестивалот започна  со цветно дефиле, во кое учествуваа околу 500 дечиња, кои се движеа од плоштадот „Македонија“ кон Градскиот парк. Нив ги придружуваа и пајтонот и вовчето, украсени со цвеќе. Облечени како цвеќиња синолички и пролетни тревки, свое учество зедоа и децата од градинката „Весели Цветови“, објект „Синоличка“ од општина Кисела Вода. Видно возбудени и расположени и тие во 10:00 часот тргнаа од пред споменикот „Воин на коњ“ и се движеа до Луна паркот, каде во 12:00 часот започна музичка програма за децата.

 

-На организацијата на првиот Скопски цветен фестивал, Градот сериозно му се посвети, зашто наша определба е Скопје да стане град на цвеќето. Екипите на Градот изминатиов период интензивно засадуваа цвеќиња и уредуваа цветни инсталации на јавните површини. Она што ми претставува особено задоволство е што овој фестивал го привлече интересот на голем број наши сограѓани и само во саботата настанот го посетија повеќе од 5.000 граѓани – изјави градоначалникот на Скопје  Коце Трајановски.

На фестивалот беа организирани работилници, на кои граѓаните имаа можност да ги збогатат своите знаења за тоа како правилно да се садат и да се негуваат цвеќињата, како да направат цветен аранжман, како да изработат цветно оригами, а студентите од Технолошко-металуршкиот факултет, пак, подготвуваа креации од цвеќе.

Споделете:

Scroll to Top