Search
Close this search box.

ОУ “Св. Климент Охридски” го одбележува својот патронен празник

Со низа активности основното училиште “Св. Климент Охридски” од село Драчево, го прославува својот патронен празник. Спортски активности, ликовни, литературни и музички хепенинзи и информативни презентации за ликот и делото на Патронот беа само дел од денешните активности на учениците од 1-8 одделение и нивните наставници.

Најпрвин се одигра турнир во кошарка, помеѓу учениците од 6-то одделение, а се реализираа и музички изведби на солисти на инструменти и училишниот хор. Ходниците во училиштето беа уредени со паноа со ликовни и литературни творби изготвени од учениците, а се реализираше и презентација за ликот и делото на Св. Климент Охридски.

 

Четсвувањето на патрониот празник беше збогатено со литературно читање со детскиот писател Горјан Петрески.

Основното училиште “Св. Климент Охридски” е изградено во 1924 година, а на македонски наставен јазик работи од 1944 година до денес. Се наоѓа на 12 км оддалеченост од центарот на Скопје, на локалниот пат за с. Зелениково.

Училиштето е препознатливо по убаво уредениот училишен двор со цветни леи и шумски парк, карактеристична зграда за реализација на наставниот процес и поголем број придружни објекти.

Споделете:

Scroll to Top