Search
Close this search box.

Повеќенаменско игралиште во с.Драчево

Во заедничка посета  на ОУ “Св.Климент Охридски” во село Драчево каде ќе биде лоцирано новото повеќенаменско играчиште, денес беа градоначалникот на општина Кисела Вода, Билјана Беличанец-Алексиќ и новиот директор на Агенцијата за Млади и Спорт, Марјан Спасески.

Градежните активности од страна на фирмата “Бауер БГ” се во полн ек. Игралиштето ќе се протега на вкупна површина од  1.300 квадратни метри, и ќе содржи два гола за мал фудбал и ракомет, како и четири коша. Ќе располага со сите спортски реквизити и урбана опрема, ќе биде комплетно осветлено  за да може да се користи и во вечерните часови. Изградбата ја финансира Владата на РМ, преку Агенцијата за млади и спорт. Вкупната негова вредност изнесува 7 398 000 денари.

 

Како што истакна градоначалникот на општина Кисела Вода, Билјана Беличанец-Алексиќ , ова е остварување на уште едно од ветувањата дадени до граѓаните за подобрување на условите за живеење, уште еден чекор напред за создавање на вистински услови за спорт и рекреација на жителите на општината. Потсети дека игралиштето во ОУ “Св.Климент Охридски” во с.Драчево е дел од владиниот проект „Изградба на 100 повеќенаменски игралишта“, а наскоро повеќенаменско игралиште ќе се гради и во Црниче, во  подрачното основно училиште “Кузман Јосифовски – Питу”.

Директорот на Агенцијата за Млади и Спорт, Марјан Спасески, потенцираше дека овој проект е дел од континуираните заложби на Владата за развој на спортската инфраструктура. Потсети  на актуелните  проекти за изградба на 35 спортски сали, 50 помошни фудбалски игралишта, 100 тениски и 100 повеќенаменски игралишта кои течат со несмалена динамика.

Изградбата на повеќенаменското игралиште во  ОУ “Св.Климент Охридски” во село Драчево треба да финишира до почетокот на април. А наскоро, ќе започне и изградбата на единечен тениски терен во населба Драчево

 

 

 

 

Споделете:

Scroll to Top