Search
Close this search box.

Се промовираше апликацијата “Види, пријави, поправи”

Денес во општина Аеродром беше промовирана андроид апликацијата “ Види, Пријави, Поправи”, на која присуствуваше и градоначалникот на Општина Кисела Вода, Билјана Беличанец – Алексиќ. Станува збор за андроид апликација, преку која секој граѓанин или учесник во сообраќајот може да пријави одреден проблем, на пример, кога ќе забележи дупка на одредена улица веднаш ќе може да ја пријави кај надлежните, преку фотографирање и сателитско лоцирање на точната позиција на ударната дупка. На тој начин граѓаните ќе можат директно да учествуваат во работата на општинските служби и навремено да ги информираат властите за подобрување на комуналната инфраструктура.

 

Сите вакви пријави ќе се поставуваат на општинската веб-страница, а секој граѓанин ќе има можност да види до каде е постапката за решавање на комуналниот проблем. На прес-конференцијата присуствуваа и градоначалниците на општините Аеродорм и Гази Баба, Ивица Коневски и Тони Трајковски, претставникот на УНДП во Македонија, Алесандро Фракасети, како и заменик – министерката за информатичко општество и администрација, Марта Томевска и директорот на ЅЕС – бизнис инкубаторот, Љупчо Деспотовски. “-Проектот “Види, пријави, поправи” е пионерски потфат, кој за првпат се применува во Република Македонија, а Општина Кисела Вода е почестена што има можност да биде една од првите општини во Република Македонија, која го имплементира овој проект” – изјави градоначалникот Беличанец – Алексиќ. Беличанец – Алексиќ информираше дека граѓаните кои ја користат ИКТ-технологијата, односно поседуваат паметни телефони, на едноставен начин ќе можат да ја симнат и користат оваа апликација и со тоа директно да учествуваат во работата на општинските служби, во насока на подобрување на општинските комунални услуги. -“На ваков начин, граѓаните ќе станат нашите “очи” во месните и урбани заедници и директна помош на нашите комунални служби во регистрацијата и детектирањето на комуналните проблеми” – заврши Белиачнец – Алексиќ. Проектот е финансиран од УНДП, а реализатори се ЅЕС – бизнис инкубаторот и Економскиот институт во Скопје.

Споделете:

Scroll to Top