Search
Close this search box.

Првачињата од ОУ “Св. Климент Охридски” станаа дел од Детската организација

По повод одбележување на Детската недела, денеска во основното училиште „Св. Климент Охридски“ во село Драчево беа реализирани повеќе активности меѓу кои и пригодна приредба за прием на првачињата во Детската организација.

На свеченоста присуствуваше и градоначалникот на Општина Кисела Вода, Билјана Беличанец – Алексиќ, која ги поздрави учениците и воспитно-образовниот кадар и им додели училишен прибор и пригодни подароци за првачињата.

-“Вложувањето во децата е вложување во иднината – ова е чест слоган на Обединетите Нации, кој се однесува на детската популација. Сите деца имаат право да живеат во демократско и хумано општество, во кое постојат услови младите од сите возрасти, па и оние најмалите, добро да се подготват за предизвиците и промените со кои ќе се судрат во утрешнината која доаѓа” – кажа во обраќањето градоначалникот Беличанец – Алексиќ.

Таа порача дека Општина Кисела Вода е цврсто определена да ги следи препораките за креирање на свет по мерка на детето.

-“Деновиве, кога со низа активности ја одбележуваме Светската недела на детето, не смееме да заборавиме дека училиштето е нивниот втор дом. Патот до успехот е безусловно зависен и од квалитетното школување.” – им порача Беличанец – Алексиќ на наставниците.  

Градоначалникот се обрати и до децата посакувајќи им успешни училишни и безгрижни детски денови.

-“Драги деца, ви посакувам на вашиот животен пат, полека но сигурно, да се стекнете со мудроста од која ова општество ќе биде уште подобро и поубаво место за живеење. Ви се обраќам денеска и како родител со пораката дека Вие сте нашето најголемо богатство. Минувајте го слободното време во дружење, спортување и учење, бидејќи моќта е во знаењето. Сакајте ги своите родители, сакајте го своето семејство и почитувајте ги најблиските. Само така, Вашите родители ќе бидат горди на Вас, а покрај нив и ние како општина” – заврши таа.

Првачињата ја положија свечената заклетва и со читање на детските права свечено беа примени во Детската организација.

Градоначалникот Беличанец – Алексиќ ја посети и стакленичката градина на ова основно училиште, а заедно со учениците засади и цвеќиња во дворот на училиштето.

Ианку, активности за одбележување на Детската недела се реализираа во сите 8 основни училишта во општината Кисела Вода.

Споделете:

Scroll to Top