Search
Close this search box.

Претседателот Иванов засади дрвца во градинката “Пеперутка” во Драчево

Со симболично засадување на неколку дрвца во дворот на градинката “Пеперутка” во населбата Драчево, претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов со сопругата Маја Иванова, градоначалникот на Општина Кисела Вода, Билјана Беличанец – Алексиќ, претставници на организацијата “Ден на дрвото – засади ја својата иднина” и најмалите жители на општината Кисела Вода, денеска и официјално ја започнаа есенската акција за пошумување.

 

Претседателот и првата дама ја проследија и еколошката приредба во изведба на дечињата од градинката “Пеперутка”, а на крајот добија и рачно изработени сувенири и еколошки пораки од дечињата.

Акцијата “Ден на дрвото” оваа година ќе се реализира под мотото “Засади здравје! Засади здрава иднина!” и ќе се одржи утре (27.11.2013), при што ќе се засадат 5 милиони садници. Според организаторите, идејата е да се поттикнат граѓаните што помасовно да излезат на пошумувањето, со што ќе се придонесе кон чиста и здрава околина.

Градоначалникот на Општина Кисела Вода, Билјана Беличанец – Алексиќ ја поздрави акцијата и порача дека и општината Кисела Вода активно ќе се вклучи во истата.

-“Ни претставува особена чест и задоволство што претседателот Ѓорге Иванов ја посети општината Кисела Вода и нашата градинка “Пеперутка” и токму од овде и официјално ја започнуваме големата есенска акција “Ден на дрвото”.  Сакам да Ве информирам дека за општината Кисела Вода се обезбедени 4.000 садници, а сите граѓани можат да учествуваат во пошумувањето на локалитетот Мршевци, за што е обезбеден бесплатен автобуски превоз” – информираше Беличанец – Алексиќ.

Автобусите во Општина Кисела Вода ќе тргнуваат од два пункта и тоа 3 автобуси ќе тргнат од спортската сала Расадник и еден автобус од паркот кај поштата во нас. Драчево. Организираниот превоз на граѓаните од двата пункта ќе се одвива во две тури, а авотбусите ќе тргаат од 09:00 и 11:00 часот. 

Споделете:

Scroll to Top